Jak se rodí miska
Pomyslná cesta misky bývá často delší, než se na první pohled může zdát.
Vše začíná u výběru vhodného kusu dřeva. Aby bylo stabilní, musí klidně i několik let správně schnout. Vybraný kus nesmí mít žádné prasklinky, vypadlé suky a podobné vady. Přesto některé z těchto nedokonalostí mohou u některých speciálních misek umocnit jejich jedinečnost.
U každého kusu dřeva přemýšlím i nad jeho kresbou, aby výsledná miska byla co nejoriginálnější.
Poté, co si vytipuji kusy které mě nejvíce zaujaly, na ně kreslím kružnice. Jejich průměr musí být o něco větší než výsledný průměr misky, abych měl dostatek materiálu pro soustružení a další úpravy. Do středu se musí vyvrtat otvor pro speciální šroub, díky kterému se miska upíná do stroje. Předkreslenou kružnici dále vyřežu na pásové pile a připravené dřevěné kolo upnu do soustruhu.
Prvním krokem při samotném soustružení je úprava tvaru vnější strany a vytvoření fázičky na spodní straně misky, aby posléze bylo možné soustružit vnitřek.
V průběhu soustružení se mi v ruce vystřídá několik druhů struhů s různými nábrusy. Je potřeba je průběžně dobrušovat, aby byly dostatečně ostré. K prvnímu osoustružení používám hrubovací struh, pro detailnější a hladší vzhled pak struh miskový a pro finální soustružení hladící struh.
Následně misku upnu obráceně a pouštím se do vnitřní části, přičemž dolaďuji i tu vnější.
Pro poslední vyhlazení se používá speciální struh a poté smirkové papíry-od hrubých po ty jemné. Po prvním broušení misku navlhčím. Díky tomu se zvednou jemná dřevěná vlákna, která obrousím znovu a miska je pak krásně hladká.
Nakonec misky napouštím směsí přírodních olejů, díky kterým můžete z misek jíst, aniž by se měnila chuť pokrmů a miska se ničila.