Jak dřevěné nádobí používat a pečovat o něj
Naše misky dělíme do tří druhů. Tím nejčastějším je užitková miska, kterou můžete používat skoro na všechno, co vás napadne. Poradí si s horkou polévkou, kopečkem zmrzliny, omáčkou i salátem. Oproti tomu misku na suché potraviny radši používejte opravdu jen na servírování a jedení netekutých jídel. Ideálním příkladem jsou oříšky, chipsy, pokrájené ovoce nebo piškoty. Umělecké a designové misky je nejlepší používat především jako dekoraci, nebo je dalšími předměty dozdobit. Na jídlo je ale moc nedoporučujeme. Využití prkének je jasné - na servírování a krájení. Vyhněte se jejich používání jako podložky pod horké hrnce či plechy.
V při běžném používání stačí misku či prkénko po použití opláchnout pod proudem teplé vody s trochou jaru, poté otřít a nechat doschnout při pokojové teplotě. Misku je potřeba chránit před velkými teplotními rozdíly, nikdy jí proto nedávejte do myčky nebo usušit na topení. Nedávejte je ani do ledničky nebo mikrovlnky.
Pokud vám dřevěné nádobí načichne potravinou (příkladem může být česnek v prkýnku), doporučuje se omýt jej citrónovou vodou, octem nebo jedlou sodou. Přestože má dřevo přirozeně antibakteriální vlastnosti (například dub obsahuje taniny a polyfenoly, které mají antibakteriální účinek), doporučujeme mít na krájení masa vyhrazenou speciálně jednu stranu prkénka, nebo prkénko zvláštní.
Při použití výrazných potravin (curry, řepa) se může stát, že dřevo chytí barvu jídla. Je to běžné a ničemu to nevadí. Barva dodá jedinečný charakter a patinu každému kusu a při častém používání a mytí po čase mizí.
Nezapomínejte svému nádobí občas dopřát i větší péči. Po čase používání je dobré občas obnovit olejovou ochranu dřevěného povrchu. Vhodný je lněný nebo minerální olej (prodává se někdy i olej na prkýnka). Dobře poslouží i olivový nebo jiný stolní olej. Naneseme jej na misku bavlněným hadříkem a necháme (třeba přes noc) vstřebat. Poté jen otřeme do sucha nebo opláchneme.
Je přirozené, že dřevo kontaktem s jídlem, vodou, vysycháním a běžným užíváním mění svojí strukturu, tvar i barvu. Miska se proto může různě zkroutit či zabarvit. Je to přirozené a nijak to nebrání užívání. Dřevo je přírodní materiál a stále pracuje, v tom spočívá jeho kouzlo. Nechceme tyto vlastnosti za každou cenu potlačovat, dřevo synteticky lakovat a podobně, proto je nutné s těmito vlastnostmi u našich výrobků počítat.
Péče o dřevěné nádobí nemusí být věda, pokud mu ale
pravidelně věnujete chvilku, vydrží vám krásné a funkční o mnoho déle.